CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

AMARAN KERAS!!! BACA sebelum scroll ke bawah

Aku tak minta apatah memaksa sesiapa untuk membaca tulisan dan coretan di blog aku ini. Segala yang tertulis dan tercoret adalah dari aku kepada aku juga untuk aku. Kalian bebas untuk menafsirkan setiap tulisan dan coretan itu tapi ketahuilah bahawa hanya aku yang mengerti hakikat sebenar di balik semuanya. Jangan mengatakan yang bukan-bukan di belakangku kerana aku tidak akan memaafkan perkara-perkara yang kalian katakan apatah lagi kiranya ia tidak benar. Andai mahu ketahui kebenaran, ayuh bertanya sendiri pada pemilik blog ini iaitu AKU. Juga AMARAN keras, tidak perlulah kalian menyinggah di blog ini sekiranya hanya ingin mengambil tahu hal diriku, mengintip-ngintip perjalanan hidupku demi untuk melihat aku jatuh dan bertujuan menjatuhkan aku. Kerana aku tetap aku yang menjadi aku dan kekal sebagai aku. Segala sesuatu adalah dari DIA MAHA KUASA, aku redha. Jika ternyata blog ini tidak memberi apa-apa faedah pada kalian, baik kiranya kalian melarikan tetikus ke button X (cancel) di atas sebelah kanan dan tekan button tersebut. Dengan itu kalian akan terpisah dari dunia coretanku. Maka ingin aku ucapkan SELAMAT TINGGAL dan tak lupa TERIMA KASIH kerana sudi mengunjunginya walaupun seketika.

Followers

22 December 2009

Selesai sudah....

Alhamdulillah............. selesai sudah. Segalanya berjalan dan berlangsung sebagaimana direncanakan. Sedikit cacat cela tu amat laa normal kerana my family first tyme berkenduri kendara kahwin, anak sulung almaklum laa. 2 kali gak laa kendurinya... 18 DEC 2009 berlangsung MAJLIS AQAD NIKAH dan 20 DEC 2009 berlangsung lak MAJLIS PERKAHWINAN .

Tersangat letih dan lelah namun tercipta kehangatan persaudaraan antara kerabat family.... Bersyukur dengan kasih-sayang yang dicampakkanNYA ke dalam hati-haati kami.


Meh laa kita layan pixels jaa sebab dah tak terdaya nak nulih pape...
Dok sibuk prepare barang untuk ke UM.


Bertempat di MASJID SUNGAI RUSA, BALIK PULAU, acara pembatalan wudhuk dan penyerahan MAS KAHWEN/HANTARAN pada MAJLIS AQAD NIKAH.


Chantek tak kedua pasangan ini??? Sila anggukan kepala tanda setuju key. Make upnya sangat tantek..
Sangat-sangat suka keran look very jelita.

Makan Beradab..... tak dak sanding-sanding key kerana bersanding itu jelasnya HARAM.. just makan untuk meraikan keluarga pihak lelaki.


Nie pixel dari DSLR si photographer cilik.... my anak sepupu (faezah),
yang pixel dari photographer profesional blum dapat aggg.


09 December 2009

TUDUNG GIVEAWAY CONTEST

DENGAN INI NISA, CIK EMPUNYA BLOG MEMPERSEMBAHKAN PIXEL YANG MERUPAKAN KENANGAN SAAT PERCUTIAN TERINDAH....

INI DIA PIXELNYA

*
*
*

Tarikh: Januari 2006
Tempat: Tangkuban Perahu, Bandung, Indonesia

Best sangat-sangat..... nie tyme p bercuti ke Bandung+Jakarta. Sangat-sangat seronok dan mengujakan sebab tak pernah naik flight (first tyme tu). Pastu cik empunya blog adalah antara insan yang terpilih untuk ikut percutian the best ni. Selain itu, percutian ni mendapat sponsor yang melimpah ruah (percutiaan ni plus lawatan sambil belajar Kolej Keris Mas, UKM) di mana cik empunya blog hanya kena bayaq RM100 jaa then segalanya ditanggung beres (just bawak duit bekal untuk shopping ja). Best bangat kat tempat dalam pixel tu sebab keadaan udaranya yang dingin dan segar. Dan di belakang kami sebok posing bergambar tue adalah GUNUNG BERAPI yang still berasap-asap (kalu perasan laa da asap yang agak menakutkan). Kat sini jugak best sebab da gak tempat untuk shopping bagi membeli cenderamata untuk sedara-mara dan kengkawan dengan harga yang murah.

Untuk kengkawan len yang nak joint gak contest nie jom tengok syarat yang sangat mudah...
Syarat2 Penyertaan ialah:
  • Mesti ada blog ~anggukkan kepala sebab ada~
  • Jadi Follower Teratak Comellotte dan add Teratak Comellotte dalam bloglist anda ~sudah...sudah.. untuk kedua-duanya~
  • Letak banner ini di sidebar blog anda dengan link ke entry ini ~sudah buat lama dulu~
  • Buat entri mengenai contest ini ~settle~
  • Upload satu gambar saat percutian indah anda. Tak kira dalam Malaysia ke Luar Malaysia. ~semestinya mempertaruhkan gambar yang terindah~
  • Nyatakan tempat dan tahun anda pergi bercuti. Gambar yg menarik, cantik diambil kira. ~Sudah dinyatakan dengan jelas~
  • Tinggalkan link entri anda di ruang komen dibawah. ~ok, sudah tinggalkan jejak~
  • Tarikh tutup: 15/01/2010 ~cepat sebelum terlambat~

Hadiahnya sangat best. Jom tengok antara hadiah yang ditawarkan:


Pemenang Pertama - 1 helai Tudung Nur Barakah Corak bernilai RM60

Pemenang Kedua - 1 helai Tudung Nur Barakah Plain bernilai RM50

Pemenang Ketiga - 1 helai tudung Nur Barakah Full Lycra bernilai RM45


5 Hadiah Saguhati- 1 voucher RM10 serta hadiah misteri
so apa tunggu lg, jom join sekarang.

Hope sangat menjadi antara yang bertuah untuk menang contest nie. Sila laa yea vote untuk cik empunya blog ini. heheheehe. Cik penganjur bagi laa saya menang..... nak menang jugak (wahhh..sangat tak malu).


Sweetnye....Ratu Hati Giveaway

BESHHH......
BESHHH....
BEShhhh..


Beshhh sangat dapat jugak den joint contest ni.... pada awalnya dah terkeciwa sebab tengok tarikh tutup 10 November 2009, comfirm tak sempat nak joint sebab busy tyme-tyme tue..... huhuhu. Tupp... tupp.... tyme lalu lalang kak blog penganjur skali lagik tengok tarikh tutup dah berubah tue. Yahoooo.... sambil meloncat lebih tinggi. Penganjur contest tersangat baek hati di mana tarikh penyertaannya telah dilanjutkan hingga 31 Disember 2009.

Penganjur telah memperpanjangkan tarikh contest nie disebabkan faktor yang sangat romantik lagik relevan gitu. Untuk pengetahuan semua November adalah bulan istimewa bagi penganjur dan pada tanggal 25hb adalah HARI ULANGTAHUN PERKAHWINAN yang ke-2 bagi penganjur dan pasangannya.


Sebelum nak joint contest ni haruslah taw syarat-syaratnya:

1.Copy paste kod banner contest ni...taruk di side bar & taruk juga di entry korang pasal contest ni.. [DONE]

Powered by BannerFans.com


2. Korang kena/mesti masukkan link blog PENGANJUR ke blog korang.. [DONE]

3. Pastu WAJIB jadi follower kat blognye... [DONE]

4. Sertakan gambar korang yg ASLI(tanpa mekap atau apa² aje kosmetik)...pastu korang sertakan gambar yg CANTIK/AYU/MANIS/JELITA setelah bermekap. Kali ni korang bleh pertaruhkan gambar semasa hari bahagia korang... pastikan yg paling glamour ya... [DONE]

5. Contest ni sempena anniversary PENGANJUR ke2 dan juga utk new year sekali la... [SEMOGA BAHAGIA HINGGA KE SYURGA]

6. Setelah kesemua di atas selesai... korang antar la penyertaan dan sila tinggalkan jejak untuk PENGANJUR check penyertaan anda.(tak leh la men touch up guna photoshop ker...dan yg sewaktu dgnnya) [DONE]

7. Last sekali...sila jawab soalan ni (Pokok apa yg paling berani?) Jawapan anda kena hantar ke eryati@yahoo.com takut nt jawapan korang ditiru...heheheh [KAK CHECK EMAIL K]


Jom jenguk gambar ku yang sangat ASLI lagi TULEN tanpa make up.... juga tanpa secalit bedak pun. Sila.......sila tengok muka yang sangat sememeh ini.

?
?
?
?
?

Jeng...jeng....jeng............ gambar yang nak dipertaruhkan untuk contest ni...
Yang pasti..
sangat pasti
malah teramat pasti

*
*
*
*
*

BUKAN PIXEL INI


Poning den nak pilih gambar sobebnya tak dak pun gambar yang muka ber'make up'. Takat pakai bedak+lip ice/gloss tu da laa. Lebih dari tu memang ngak ada tapi cuba jugak di usahakan sebab nak masuk contest nie. Ikut hati mau jaa di taruk gambar make up tyme wedding tapi coming soon laa. (^___^)

Akhirnya, pixel tyme konvo jadi pilihan untuk contest ni. Tyme konvo nie berbedak meriah skit laa... cun laa nak jumpa kawan-kawan setelah tamat pengajian dan pertama kalinya nak menerima IJAZAH SARJANA MUDA DENGAN KEPUJIAN.


GAMBAR YANG CUN/MELETOP/VOGUE


Jom pakat-pakat joint contest ni........ nak joint gak contest nie sila terjah SWEETNYA...RATU HATI GIVEAWAY .


MOBS END OF YEAR CONTEST

Nisa tak taw laa apa kes week ni.... asyik nak joint contest ja. Bajet best ja....... agak-agak nak menang gitu. Hope menang laa naa. Serius.. contest ni best gitu sebab berkait dengan insan-insan tersayang di sisi kita.

Maka dengan itu, Nisa telah men'joint'kan diri menyertai MOBS END OF YEAR CONTEST dengan temanya :


"BEST FAMILY PHOTO"

Meh laaaa kita joint reramai kasi meriah sebelum tarikh tutupnya 28 December 2009....... nak tengok ngan lebih details penerangan contest ni just klik kat gambar kat atas tu. Okie... kat bawah nie step ringkas untuk anda semua.

Here's the SIMPLE steps..

.
1. Find your BEST FAMILY photo (must include at least one parent and one child, extended families welcome too). Pastikan tidak ada aktivit edit-mengedit yea. ~SETTLE~

2. Blog about it with the title "MOBS END OF YEAR CONTEST" (other title will be disqualified) ~SETTLE~


3. Mention about the contest in your blog with links back to this contest page. ~SETTLE~

4. Add our contest banner on your blog's sidebar/top page
~SETTLE~

5. Be MOBS follower on blogspot, tweeter and/or Facebook (either one or all)
~SETTLE~

6. Leave a comment HERE with blog link + email address (no email will be disqualified) ~SETTLE~


*
*
*
*
*

Maka dengan ini................ Nisa mempertaruhkan gambar yang penuh kenangan buat kami sekeluarga.

MY BEST FAMILY PHOTO semestinya

*
*
*
*
*
Gambar yang sangat meriah ini............... dengan gabungan family kecil yang bakal bertambah berar pada tanggal 20 December 2009. gambar potret keluarga. Ni gambar bersempena MAJLIS PERTUNANGAN MY BELOVED SISTA pada bulan Mei 2009 di home sweets home.

Ambik ko.... ramai gitu babies... semua cumil-cumil belaka.
Geram dan membuatkan rasa nak cobit. ~alahai.. termelalut laa plak~

Keriangan dan kemeriahan dalam gambar ni hope memberi tuah kepada Nisa.

LOVE ALL OF U SO MUCH................... muaahhhh...muahhh.



08 December 2009

CONTEST MELARAM DENGAN HANDBAG

Dalam kesibukan dok mengurus blogniaga, persiapan majlis kawen my sista and urusan master sempat gak Nisa buat blogwalking.... Best gak terjah masuk blog orang ni. Pastu jumpa laa contest yang best dan diri ini berasa seperti ditarik-tarik untuk menyertainya. Cuba naseb kan apa salahnya... If da rezeki leh la menang, if tak menang pun tak pa, besa la adat permainan tapi Nisa tetap akan rasa hepi sebab leh berkenal-kenalan dan menambah lebih ramai family dalam dunia blogging. ~sila anggukan kepala tanda setuju~

Mula-mula tue segan ~malu~ gak nak joint sebab tak pernah joint pape contest sebelum ni dan kira ini yang pertama, pastu sangat la malu nak show on my face yang tak jelita ngan aksi yang ntah pape. Tapi kuatkan semangat gak... hope jangan laa ada yang kutuk Nisa. ~gerun gak ni~

Nie laa contest yang buat Nisa teruja nak joint yea kawan-kawan.

CONTEST MELARAM DENGAN HANDBAG


Contest ni telah dianjurkan oleh KAK PUAN FIZA di blog pinkynya:

http://mrsfiza212.blogspot.com/2009/11/contest-melaram-dengan-handbag.html

Bersempena dengan besdaynya pada 2 December. Kagum ngan KAK PUAN ini yang walaupun sedang dalam kondisi berpantang larang still bersemangat waja anjurkan contest. Caya laaa KAK PUAN FIZA. ~heheheehehe~

Berikut adalah syarat-syaratnya
dan telah saya laksanakan sebaik mungkin
:


1) Add blog KAK PUAN FIZA di bloglist or blogroll dan jadilah follower. [SETTLE DONE]

2) Uplode banner Contest Melaram Dengan Handbag di sidebar dengan link ke entry http://mrsfiza212.blogspot.com/2009/11/contest-melaram-dengan-handbag.html [SETTLE DONE]

3) Buat entry khas untuk contest ini. [SETTLE DONE]

Tak taw nak pilih gambar mana yang melihatkan bergaya dengan handbag sebab hakikat yang nyata Nisa memang tak dak handbag.... beg bodo-bodo ada le. Pastu slalunya cilok beg kakak jaa. ~ngehngehngeh~ Last-last choose jaa gambar yang dirasa memperlihatkan gaya 'MELARAM DENGAN HANDBAG'. Skali hambek ko, 2 beg skali sampai tak cukup tangan nak pegang.

4) Upload satu gambar paling bergaya dengan handbag anda. [SETTLE DONE]

GAMBAR A
GAMBAR A dengan 1 adalah handbeg yang pastinya ada segala mak nenek keperluan wanita ~yang pompuan sila jawab sendiri apa yang ada di dalamnya k~ Dan 1 lagik tu beg terisinya pakaian untuk beribadah.... tak leh renggang dari diri bila kuar jejalan. Wajib ada!!


GAMBAR BGAMBAR B lak adalah posing ngan beg-beg yang sarat setelah penat mendaki AIR TERJUN GABAI yang bersangatan tinggi. Semangat nak mandi punya pasai....Yang coklat tu beg kepunyaan sendirik sementara yang besor gedabak warna hitam tu beg member. Tetiba Nisa jadik baek hati nak tolong bawakkn beg member. Baek laa sangat... hakikatnya ada udang sebalik batu. Tak mao angkat barang len yang berat-berat tue.

5) Dalam entry itu pastikan anda mention dan link ke blog KAK PUAN FIZA. [SETTLE DONE]

6) Bila dah siap tinggalkan di entry ini, senang untuk KAK PUAN FIZA nak view entry korang. [SETTLE DONE]

7) 3 pemenang akan dipilih berdasarkan gaya yang menarik. [I HOPE ME]

8) Hadiah?? Tengah pikir... tunggu yea : ) [NAK ADIAH.... BEST]


JOM JOINT RERAMAI........ SILA ALERT YEA TARIKH TUTUP ADALAH PADA
11 DISEMBER 2009

24 November 2009

TAwaran MasTER


Perancangan diri selepas tamat degree akan further study agg.... nie pun atas nasihat ibubapa tersayang. Depa nak tengok anak mereka berjaya hingga peringkat tertinggi, alu boleh sampai dapat PHD tapi macam diri ini jaa yang tak mampu. Tengok laa masa akan datang macamna so baiknya merancang perkara yang terdekat dahulu.

Ikutkan my ibubapa nak suh terus jaa sambung means pas jaa degree bulan Mei tu terus ja masuk master Julai. Tapi diri ini nak berehat sebentar coz terasa lelah sangat... hehehe. So ambik keputusan untuk apply master yang kemasukan sesi kedua pada bulan December. Nak di jadikan cerita diri pun meng'apply' la 2-3 universiti.

First tu memang bajet USM laa sebab ni pun faktor my ibu.... nak diri ini dok dekat ngan family jaa, tak bagi p jauh-jauh dah. ~tak bermaksud anak manja k cuma anak yang taat ja~ Pastu kebetulan cos yang diri minat nak apply tu ada. So kira ok laa kalu sambung USM ja pun. Pastu bila tyme nak apply for master.................. USM tak tawar pun cos yang diri berminat tu untuk sesi kemasukan kedua, maka dengan itu diri pun apply laa UM dan UKM. UM apply cos yang diri minat dan kat UKM of course la cos yang sama tyme degree dulu.

So........... diri ini bersabar laa menanti result untuk my application for master.

Menanti.........

Menanti.................

Dan terus menanti.........


7 October 2009............... dapat email dari UM untuk buat semakan permohonan master dan alhamdulillah sukacita diri ini BERJAYA. Syukur sangat-sangat sebab memang nak sangat cos nie dan hakikatnya tak jangka dapat sebab susah gak nak masuk UM..... agak tinggi laa syarat dia dengan kena buat surat bagai lagik tyme mohon tu.



Kiranya awal sesangat laa result UM kuar untuk further master..... pastu diri pun kelam kabut laa nak carik penajaan, biasiswa dll untuk master kali nie sebab dah tak sanggup nak menanggung hutang ngan PTPTN. Diri pun apply laa beberapa ............. bajet ekonomi bawah skim NAJIB , fellowship UPSI , MARA dsb. Hope sangat dapat salah satunya.... memandangkan wisau cost sara hidup di UM sangat laa tinggi.

Dalam masa yang sama masih juga menunggu result UKM .................... apakah diri ini dapat atau tak. Walaupun besar kemungkinan sukacita berjaya menurut kawan-kawan dan para pensyarah tapi masih belum tahu hakikat sebenar. Lama laa tunggu result UKM.... Semalam baru taw leh cek online then try laa cek and rasa kelakar sangat sebab tak dapat. Tak tahu kat mana silapnya... yang nyata menurut semakan diri ini tidak berjaya. Tak paa laa mungkin ada benarnya rezeki diri ini di UM. ~doakan selalu untuk diri ini~ Pastu diri pun maklumkan pada my lecture then siap kena marah agg... huhuhu. Sebab dia cakap diri ini dapat dan dah di senaraikan dalam mesyuarat antara yang berjaya sambung master. Tak pa laa Dr. mungkin bukan rezeki diri di bumi UKM lagi so redha jaa. ~ke hati memang dah nekad ke UM??~




My fwen cakap mungkin sistem tu tak betul dan suh diri ini semak skali lagik.... so pada 24 November 2009, diri pun buat semakan sekali lagik dan alhamdulillah keputusan yang diri ini berjaya. Maka..................... masa untuk memilih antara dua tawaran.


Kawan...... oooo kawan......

Sila bagi pendapat... mana yang terbaik untuk diri ini.... masa depan...

UM or UKM??

UKM or UM??

Bantu saya untuk lebih menyinar di masa hadapan.... (^__^)
Hope tidak salah membuat keputusan.


14 November 2009

JEMPUT BER"SHOPPING"

JOM KLIK sini UNTUK WINDOW SHOPPING & SETERUSNYA BERSHOPPING
PELBAGAI BARANGAN YANG DITAWARKAN UNTUK ANDA.

TAMPIL CANTIK DAN ANGGUN
NAMUN MASIH DALAM GARIS SYARIAT..
AYUHH...JANGAN TUNGGU LAGI

PENGENALAN UNTUK SEMUA


Inilah hasil akhir setelah hampir 3 kali bertukar wajah
Warna yang sangat serasi dengan HAWA


Terdapat t-shirt muslimah biasa, t-shirt muslimah ala blouse, t-shirt labuh kanak-kanak dsb


Cantik bersama Mary Kay.....produk kecantikan antarabangsa yang sangat terkenal

1. Skin Care
2. Makeup
3. Spa & Body
4. Fragrance
5. Mens



Dan tudung lycra yang tengah famous sekarang ni..... ada banyak jenis:

Lycra Labuh - sesuai untuk yang bertudung labuh
Lycra Scallop - jenis pusing n still saiz besar
Lycra butang - butang kat belakang untuk kemasan
Lycra biasa - terdapat dalam pelbagai sazi S,M dan L



Hanya yang terbaik dari kami Q-F!RST BOUT!QE.


02 November 2009

Zikir mampu cerah wajah

ZIKIR utama adalah yang diucap dengan hati dan lisan secara serentak. Di antara kedua-duanya, zikir dengan hati adalah lebih utama daripada berzikir dengan lisan semata-mata. Imam al-Ghazali berkata zikir itu terbahagi kepada empat kategori.

· Zikir dengan lisan saja.

· Zikir dengan hati serta lisan secara paksa.

· Zikir dengan hati yang dibantu dengan lisan tanpa paksaan.

· Menguasai zikir dalam hati dan menumpukannya.

Seterusnya Imam al-Ghazali memberikan pandangannya dengan berkata : “Yang pertama sedikit faedahnya dan lemah kesannya iaitu apabila lisan berzikir sedangkan hati di dalam keadaan lalai.”

Firman Allah bermaksud: “Dan orang lelaki yang banyak menyebut (mengingati) Allah dan orang perempuan yang banyak menyebut Allah, maka Allah telah menyediakan untuk mereka keampunan dan ganjaran pahala yang besar.” (Surah al-Ahzab, ayat 35)

Rasulullah bersabda maksudnya : “Sesiapa yang mengucapkan ‘Subahanallah hil’azimi Wabihamdih’ maka akan ditanamkan untuknya sepohon pokok tamar dalam syurga.” (Hadis riwayat Muslim)

Hikmat lain adalah :

· Akan mendapat keredaan Allah dan memperoleh ketenangan pada hati serta dapat merasakan kelazatan iman dalam jiwa.

· Menimbulkan kejernihan, kemanisan pada hati dan wajah.

· Mendapat kasih sayang, kecintaan serta keampunan dari Allah serta dimurahkan rezekinya.

· Dapat merasakan betapa besar, agung, hebat dan berkuasanya kerajaan Allah.

· Segera mendapat pembelaan daripada Allah apabila seseorang itu berada dalam kesusahan dan kedukaan.

· Mendapat penghormatan dan doa daripada sekalian malaikat.

· Memperoleh pohon tamar dalam syurga kelak, semakin banyak berzikir maka semakin banyak pohon tamar itu untuknya.

· Mendapat nur (cahaya) daripada Allah dalam kehidupan di dunia ini, di alam barzakh dan juga pada titian sirat nanti.

· Dapat membina rumah dan juga istana dalam syurga. Apabila kita berhenti berzikir maka berhentilah pembinaannya di syurga.

· Dapat menjadi pendinding dan juga perisai daripada neraka jahanam.

· Dapat mendekatkan diri kepada Allah untuk membuka pintu masuk segala kebaikan.

· Dapat menghalau dan mematahkan gangguan syaitan terhadap dirinya.

· Dapat menghilangkan perasaan runsing yang bersarang dalam hatinya.

· Dapat membersihkan hatinya daripada segala jenis kotoran dan juga penyakit.

· Dapat menjauhkan dirinya daripada segala jenis ketakutan dan kebimbangan.

· Dapat menghapuskan dosa kecil serta maksiat kecil .

· Dapat melepaskan seseorang yang berzikir itu daripada sifat munafik.

Apabila seseorang itu menyertai majlis zikir, dia sebenarnya menyertai majlis yang dihadiri oleh malaikat. Dengan berzikir juga seseorang itu akan sentiasa diingati oleh Allah seperti dalam firman-Nya bermaksud: “Ingatlah kamu kepada-Ku, maka Aku akan mengingatimu.”





23 October 2009

.....ASet....

Nak…….nak………….. nak………… nak jugak….......... Aduh, sangat parah dan gawat nie kerana ambo telah di landa sindrom keinginan meluap-luap. hohohooho. Jangan pikir yang bukan-bukan pulak. Ambo sebenarnya ketagih nak menjahit, menyulam dsbnya. Ntah kenapa tetiba tangan ni rasa gatal sangat nak buat keja-keja feminisme nie.

Dah tu plak baru-baru ni dapat kenal rakan YM pangkat kak laa yea. Kenalan ni walaupun bekerja tetapi hobi suka menjahit dan siap ambik tempahan menjahit tudung ID yang tengah famous sekarang ni. Sembang punya sembang sampai la masuk bab mesin jahit nie. Macam-macam cerita pasal mesin yang kuar……. dah tu plak lagi laa rancak bila kak ni story dia pun baru jaaa beli mesin jahit yang canggih lagi manggih yang berharga ribu-ribu lemon jugak tue. Ceta citu berkenaan mesin nie sehinggakan terbawa dalam mimpi dan menguatkan lagi sindrom ambo untuk memilikinya. Ambo pun guna laa peluang nie tanya punya tanya pasai harga, fungsi, jenama dll untuk buat rujukan kemudian hari.

First tu memang berkenan sesangat dengan jenama EPAL yang amat popular malah dengan pelbagai fungsinya tapi berdarah jugak laaa bila dengar harga, RM2000 lebih jugak la. Ikut hati sapa laa yang tak mau jenama EPAL yang best tu tambah plak dengan pelbagai kegunaan dan siap da kelas khusus lagi untuk kita belajar cara penggunaannya hingga mahir dan dapat buku percuma lagik. Sebulan kita akan diajar dengan 2 projek cuma bahan projek jaaa laa kita beli sendiri. Ambo yang dah teruja sesangat nak miliki mesin jahit sendiri bagitaw laa kat kak tu kalu nak beli pun dalam bajet RM1000 ke bawah. Persoalannya bilakah akan ambo beli??


Tup……tup…….kak tu siap bagi blog suh ushar kot-kot ambo tui-tui nak beli mesin jahit yang variasi kegunaan dengan harga yang mengikut bajet kita. Lumayan tu…Ambo pun layan laa blog tu. Hebat dan kagum…. Kak tu bagitaw jenama BROTHER juga bagos so ambo tengok laa promosi besar-besar dia yang sangat menarik lagi tertarik tu.




Ushar punya ushar dan kaji serba sedikit jatuh laa cintan ngan XL2630 jenama BROTHER. Harga pun bawah RM1000....... dalam RM800 ja termasuk kos penghantaran. Agak-agak ok laa kan?? Lagi laaa rasa nak rembat jaa mesin BROTHER bila tengok dia punya fungsi dan kelebihan. Jom tengok skit:


1. 25 Pattern
2. Bunyi lebih senyap
3. Ada guide utk masukkan benang dlm lubang jarum (tak payah cucuk2)
4. Boleh buat jahitan sembat (pattern utk jahit sembat sedia ada)
5. Bobbin muatan atas (toploading, jadi memang pantas)
6. Sebelum jahit, benang bawah tak payah naikkan atas. Terus jahit sahaja 1. Jahit getah seluar
7. Jahit kain tebal spt jeans & denim
8. Jahit kain nipis (muslin / voile) @ kain stretchy (kain jersey/ lycra)
(cuma kena tukar saiz jarum mengikut jenis kain sahaja)
9. Jahit lubang butang 1 langkah, adjust jarak jahitan dan saiz corak secara manual, terdapat guide masuk benang jarum secara semi-auto

Aksesori tambahan yg diberikan bersama,

1. Tapak Zip
2. Tapak lubang butang
3. Tapak Jahit Butang
4. Tapak Jahitan Biasa (Normal)

Tapi mana laa ambo nak cekau duit banyak tu??? Nak minta merengek kat ibu n ayah ambo?? Idak laa gitu. Malu laaa dah beso panjang ni kot laa zaman kanak-kanak rebina. Dah laa ngan hujung tahun ni kenduri kak long aggg, ambo sendiri nak masuk study aggg..... aduhhh, banyak betul lagik perkara/benda utama yang perlu diutamakan. Tapi.................................................ini pun penting gak. Benda ni pun boleh jadi aset untuk hasilkan duit yang lebih banyak. hohhohohohohho. Saya mahu menjahit sesangat saat ini.

Please...........help me......... help me......... belikan ambo sejibik, ambo rayu nie. Hadiahkan ambo menantang ni. Nanti bila ambo da beranakkan duit ngan mesin nie ambo bayaq laa bleh duit kalian.Boleh laaaa.........boleh laaa.............

18 October 2009

updATe


update
*
*
*
*
*
update
*
*
*
*
*
update
*
*
*
*
*
update
*
*
*
*
*
busy yang melampau atau melampau yang busy??
busy dengan bisnes online
busy ngan assigment
busy ngan kelas
buzzzzyyy
buzyyy
nope buzy body.....

*
*
*
*
*
update
*
*
*
*
*
update
*
*
*
*
*
senang-senang nanti amba update la yeaa
tak mood nak update cozz
camera rosak
tak idea best


04 October 2009

aKHIR konvo

Malas nak menaip panjang...
Sila layan saja pixelss ini


*
*
*
[ meraikan SAHABAT di hari graduasinya yang awal sehari dari ambo ]

[ kebetulan berselisih so snap lagik... ]

*
*
*
Gambar atas pentas penganugerahan.....


[ alhamdulillah............not bad coz semua gambar ok la. ]

*
*
*

Family Tyme

[ terima kasih yang tak terhingga buat IBU n ayah di atas segala pengorbanan untuk melihat aku berjaya. Luv u so muchh...........muaahhhh ]

[ my beloved family; abang CIK , aku, kak LONG,
AYAH dan IBU. ]


[ Alhamdulillah............atas nikmat ini. ]

03 October 2009

TARbiYYAH

Tarbiyyah bukan paksaan….paksaan bukan tarbiyyah…

Tarbiyyah bukan ikut-ikutan….ikut-ikutan bukan tarbiyyah….

Jika segalanya bukan….tarbiyyah itu apa??

Mudahnya tarbiyah seperti A, B dan C….

Berikut ada 2 keadaan…..jadi anda boleh memilih yang mana dikatakan tarbiyyah.


----------------------------------------------------------------


Situasi 1


Suasana di kedai kopi kala senja.


Pak Ali: Mat, hang tengok budak-budak tu. Tak sudah-sudah dari tadi main dam. Nie dah nak masuk maghrib dah pun.


Pak Mat : Tu laaa…..nie x leh jadik nie. Jom kita p ajak budak tue semua p solat kat masjid tue.


Pak Ali : Hahh…eloklah tue. Jom Mat kita p kat depa.


Pak Mat dan Pak Ali menghampiri kelompok budak-budak kampung yang sedang asyik bermain dam.


Pak Ali & Pak Mat : Assalammualaikum…..


Budak-budak kampung : Wa’alaikumsalam…


Pak Ali & Pak Mat : Anak-anak,dah-dah laa main dam tu.Tak dak pekdah pun. Jom p solat kat masjid, lagipun dah nak azan maghrib dah nie.


Budak-budak kampung : Orait-orait…sat lagi kami follow. Pak cik-pak cik p dulu. Comfirm satgi kami p siap jadi imam lagi. (pakat ketawa seperti memperolok-olokkan)


TAMAT


------------------------------------------------------------------


Situasi 2


Suasana di kedai kopi kala senja.


Pak Ali : Mat, hang tengok budak-budak tu. Depa dok main dam. Macam seronok jaaa. Jom kita p join.


Pak Mat : Hishhh…ang merepek paa?? Dah nak masuk solat maghrib dah. Tak dak pasai kita nak p main ngan depa.


Pak Ali : Alaaa….sat jaa. Tak pa…tak pa…hang tak mau p tak pa. Aku p sorang-sorang.


Pak Ali menghampiri kelompok budak-budak kampung yang sedang asyik bermain dam.


Pak Ali : Assalammualaikum….. Pak cik tengok anak-anak main dam macam seronok jaa. Pak cik nak joint skali boleh??


Budak-budak kampung : Wa’alaikumsalam….. (Agak kepelikkan) Ehh…boleh-boleh.


Pak Ali pun bermain laa dam and beramah mesra ngan budak-budak kampung tadi sehingga berkumandangnya azan maghrib.


Pak Ali : Hahhh…tu dia dah azan pun. Jom kita p solat lu kat masjid. Satg benda nie leh sambung main blek. Jom anak-anak semua.


Budak-budak kampung : Ok-ok…jom.


TAMAT


-----------------------------------------------------------------


Walaupun dari kain yang sama tapi lorekkan dari tangan yang berbeza akan menghasilkan corak yang berbeza. Sepertimana kaedah yang berbeza dalam situasi yang sama akan menghasilkan impak yang berbeza. Kain di umpakan sebagai situasi, kaedah di ibaratkan seperti lorekan dan impak adalah corak. Jangan pening-pening nak pikir sampai nak pecah kepala sebab benda ni simple jaa pun.


Tangan-tangan yang halus….yang bisa menari lembut mampu menghasilkan corak yang sangat baik. Makanya kaedah yang lemah lembut and penuh hikmah dapat menjinakkan hati-hati yang keras. Terjun ke dalam kelompok mereka lantas peluk dan dakap erat hati-hati mereka. Bila hati mereka tersentuh dengan mudah mereka sendiri akan meneladani kita. Tapi INGAT!!!! Kena kuat IMAN, jangan sampai kita yang terjerumus dalam kelompok mereka.

SUda KonVO


Suda konvo awai.....2007 lagik tue.
Hakikatnya temankan senior ja.
Raikan majlis graduasai senior PMPP.
Try laa jubah konvo coz nak merasa aura seri.


Nie baru aura seri sebenarnya....
2009 tahun menggenggam segulung ijazah pertama.
Dalam warna jubah konvo yang berbeza.

JerUK koNVO

Pelik jek tajuk entry kali nehh. Jeruk tu besanya buahan-buahan laa means makanan.
Buah-buahan yang diperam lama untuk mengenakkan rasanya.
Kat Penang ni banyak laa jeruk...cakap jaa nak jeruk apa.
Jeruk pala, jeruk mempelam, jeruk salak, jeruk jambu
Don't worry, ada jaa.

Oppsss......terlebih suda.
JERUK KONVO???hahahaahah
Sebabnya i dah peram laam gambar konvo nie.
Dah berbulan pun...nie baru nak kuarkan n tayang pada dunia. hehehe.

Buhh nama jeruk sebab jeruk tue sedap....macam gambar nie.
Walaupun dah lama tapi tak basi key!
Still fresh untuk ditatap.


Untuk PRA-KONVO

hUHAHAhaahaa bersama kengkawan di PUTRAJAYA di malam hari.
Sakan sampai ke pagi tapi ramai-ramai k.
Untuk kali terakhirnya....
Ntah bila plak berjumpa.

Walaupun tak ramai yang dapat joint malam nie tapi boleh laa tahan
Konvoi 3 keta kalu tak silap..
Keta WAN, YIH dan RIEZ.

*
*
*
*
*

Nie bertambah over......baru dapat carik baju konvo
Sesi terai+menerai....tambah sesi fotogedizz
Kat umah tumpangan kawan kakak.
Tumpang bermalam 3 hari 2 malam.

Chantek bangat view kat sini tapi tangkap gambaq tak terang lak.
Nie baru untuk sesi pra-KONVO.
Nantikan plak KONVO part 1 and part 2.

10 September 2009

fRee TyME

Masyaallah...dah bersawang-lawang blog nie sebab tak update. Sampai nak tembus masuk dalam blog nie pun susah amat. Tebal sungguh sawang and berkepuk-kepuk habuk. Jappp ehh...nak cuci skit lu sawang-sawang blog nie. Rimas jaa rasa nak menaip. ~ngehhh...ngehh..ngehh~

Apa eikk alasan terbaik?? Nak kata tak dak tenet kat umah, siap ber'wireless' agg. ~bukan nak bangga tapi nak habaq mai ja~ Nak kata lektrik kat umah kena potong, tak juga coz kak lomg i siap org TNB agg. ~sesaje promote kakak ku~ Tak dak idea, bukan gak sebab kat minda nie rasa macam-macam ada nak tulih. Hurmm...parah gak lagu nie kan?? Sebenaqnya punya banyak benda nak tulis sampai tak taw nak tulih apa. ~aik,siap da degree pun x taw nak tulih apa ka?~

Alhamdulillah...masuk bulan ni kira-kira dah 4 bulan aku tamat pengajian dan 22 hari aku telah bergraduasi. Lama jugak aku dok kat umah, so apa yang ku dah buat selama tempoh masa tu??

seBulan perTama - menTernak kat umah
Bulan keDua - Kerja kat Stokis HPA
Bulan keTiga - Research Assistant kat bumi UKM
bulan...bulan...bulan... - isi macam-macam Borang Kerja, p Temuduga Keja, joint PRK
Then +, -, /, x, maka berbaki laa lebih kurang 3 bulan lagik sebelum aku melangkah semula ke menara gading. So apa lagik nak buat eikk?? Insyaallah dalam masa 3 bulan berbaki nie aku ada agenda nak mempersiapkan diri selengkap mungkin insyaallah sebagai persediaan untuk menyambung pengajian dalam peringkat SARJANA. Bangga ka?? Sowi laa....tak da rasa tue pun. Besa ja ku rasa, sapa-sapa pun boleh sambung kalu nak. Niat just tuntut ilmu, tunaikan harapan ibu ayah and tak perlu nak riak.
*****oppss, pensyarah i sudah datang so nak kena buat keja skit. Nanti free i sambung blek sebab banyak agg nak tulih*****

04 August 2009

ku KunCI diRi


Salam ceria buat warga tetap blog, pengunjung blog, pengintai senyap dan sesiapa sahaja yang pernah melangkah ku dunia maya d@r! K@c@m@t@ y@ng b3rb3z@. Agak lama mengunci diri dalam dunia sendiri di alam realiti. Kini kembali menerjah dunia maya dengan wajah baru dan segar. ~moga disukai ramai~



Dalam ku kunci diriku........ku temui sesuatu yang berharga. ~akan diceritakan dalam entry yang akan datang~ Diriku bukan dikunci tapi aku yang menguncikan diri sendiri.Terkunci bererti paksa sedangkan mengunci diri adalah kerelaan. Biar diriku kunci namun tidak minda, hati dan perasaan. Mengunci diri untuk merencana dan mengatur masa depan dan menyusun perjuangan yang takkan pernah selesai.~sebagai khalifahtullah~



06 July 2009

MLM bukan Multi Level Marketing

MLM adalah Makan Larut Malam.......Akue wajib menjadik peneman setia/bodyguard utk siS cHantek a.k.a my kak long. siS cHantak 'bertanggungjawab' membawa bos-bos TNB dari KL untuk makan-makan sambil menjelajah Penang memandangkan kitak ini anak jati Pulau Mutiara. Tapi yang membayar untuk MLM pastinya para bos. Aku sekadar menumpang sahaja dan bertindak selaku jurugambar profesional. ~sila beri kredit pada gambar cool di bawah ini~
Sila makan........jangan malu, jangan segan sebab kita bukan dok Bagan. IKAN MASAK LAMPRIK,TOMYAM CAMPUR, IKAN BAKAR, IKAN STIM, SOTONG GORENG, SUP TULANG, SIPUT LALA, CENDAWAN GORENG, FRESH OREN dan WATRMELON JUICE adalah menu yang terhidang untuk santapan kami semua.

MLM di belakang Queensbay Mall tapi aku lupa lak nama kedai dia. Makanan sangat la banyak namun habes jugak. Selamat laa kaum adam lebih ramai dari kaum hawa so habeh laa jugak segala lauk-pauk yang ditempah. Para bos mahu berjalan-jalan lagi dan beraktiviti di malam hari but aku n siS cHantek chow dulu. Pastinya my ibu n ayah sudah menanti di rumah. ~pssstt,anak dara tak elok kuar malam-malam~

S@y@ s@y@ng f@m!ly s@y@

S@y@ s@y@ng f@m!ly s@y@