CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

AMARAN KERAS!!! BACA sebelum scroll ke bawah

Aku tak minta apatah memaksa sesiapa untuk membaca tulisan dan coretan di blog aku ini. Segala yang tertulis dan tercoret adalah dari aku kepada aku juga untuk aku. Kalian bebas untuk menafsirkan setiap tulisan dan coretan itu tapi ketahuilah bahawa hanya aku yang mengerti hakikat sebenar di balik semuanya. Jangan mengatakan yang bukan-bukan di belakangku kerana aku tidak akan memaafkan perkara-perkara yang kalian katakan apatah lagi kiranya ia tidak benar. Andai mahu ketahui kebenaran, ayuh bertanya sendiri pada pemilik blog ini iaitu AKU. Juga AMARAN keras, tidak perlulah kalian menyinggah di blog ini sekiranya hanya ingin mengambil tahu hal diriku, mengintip-ngintip perjalanan hidupku demi untuk melihat aku jatuh dan bertujuan menjatuhkan aku. Kerana aku tetap aku yang menjadi aku dan kekal sebagai aku. Segala sesuatu adalah dari DIA MAHA KUASA, aku redha. Jika ternyata blog ini tidak memberi apa-apa faedah pada kalian, baik kiranya kalian melarikan tetikus ke button X (cancel) di atas sebelah kanan dan tekan button tersebut. Dengan itu kalian akan terpisah dari dunia coretanku. Maka ingin aku ucapkan SELAMAT TINGGAL dan tak lupa TERIMA KASIH kerana sudi mengunjunginya walaupun seketika.

Followers

01 August 2010

SEDAR WAHAI DIRI!!!

Kata seorang murabbi, kalau antuna merasa jalan dakwah ini begitu sulit, maka jangan minta dimudahkan, tapi mintalah untuk dikuatkan, karena sudah sunnatuallah bahwa berjuang di jalan Allah itu begitu susah untuk mendaki.

Kalau antuna merasa kecewa, sakit atau lelah maka rasakanlah itu benar-benar, karena bila tidak merasa sakit atau tidak merasa sulit maka dapat dipastikan bahwa antuna berada pada jalan yang salah

Sudah pernahkah antuna terluka? Pernahkah mengorbankan setitis darah? Kalau belum, kenapa sudah bangga dengan predikat aktivis dakwah. Padahal kita belum melakukan apa-apa. mengaku jihad, mengaku ingin mati syahid tapi kecewa atau sakit hati sedikit saja sudah mengeluh.

Mengaku aktivis dakwah tapi maksiat jalan terus. Mengaku rajin syuro untuk menyusun strategi dakwah, tapi ternyata niat semata-mata untuk bertemu dengan akhwat atau ikhwan idaman.

Mengaku da’i tapi tidak menyeru. Da’i itu menyeru, amar ma’ruf dan nahi munkar

Kalu antuna merasa jalan dakwah ini panjang, sulit dan sakit maka bersabarlah. Teruslah berjalan meski tertatih.

Kalau antuna jalan pulang dan antum rindu untuk pulang maka tahanlah rindu itu, rindu untuk memeluk ibu atau ingin melihat senyum ayah, rindu melihat wajah adik dan kakak yang ceria. sesungguhnya tempat berkumpul dan kampung halaman paling indah adalah surga (amin…)

Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah, Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertaqwa.

-Insyaallah sama-sama kita kuatkan walaupun diri masih ada kekurangan..

Bukan mudah bagai di kata.Jihad melawan keinginan sendiri adalah perkara yang paling sukar untuk kita lakukan.Tapi dengan adanya zuhud,tawakal,redha,dll dlm elemen tasawwuf akan membuatkan kita kuat untuk melawan nafsu yang sememangnya degil dan susah ditundukkan. Semoga ramad
han boleh mentarbiyyah kita melawan nafsu dengan cara mengecilkan rongga2 nafsu.Ramadhan kareem.


~KREDIT 4 NOR BASYIRAH ROMAZI~


No comments:

S@y@ s@y@ng f@m!ly s@y@

S@y@ s@y@ng f@m!ly s@y@